HIRARC perlukan impak

October 18, 2019

Training HIRARC sangat penting dalam sesebuah organisasi yang serius membangunkan sistem keselamatan dan kesihatan pekerjaan didalam organisasi mereka. Namun kebanyakkan organisasi hanya menjadikan HIRARC hanya penghias fail atau sekadar atas nama ada sahaja untuk ditunjukkan kepada pihak JKKP/ DOSH apabila di audit. 

 

 

Namun sebenarnya HIRARC amat penting bagi memastikan setiap Hazard yang wujud dapat dikenalpasti secara bersistematik dan risiko yang wujud dari hazard itu dapat dikawal dengan mengambilkira aras risiko yang dinilai dalam proses HIRARC. 

 

Hakikat organisasi akan mengalami kerugian apabila sekadar mengawal semua hazard yang dikenalpasti, sedangkan jika setiap kawalan yang akan dilakukan dimulakan dengan penilaian bagi menentukan adakah kawalan tersebut benar-benar tepat atau tidak. Kekangan sumber dari Kos, masa dan tenaga amat menjadi kebimbangan majikan apabila suatu kawalan risiko hendak diambil, Numun dengan adanya HIRARC sebenarnya majikan boleh fokuskan kawalan memerlukan sumber yang betul setelah ianya dinilai melalui HIRARC.

 

Ada HIRARC syarikat lebih UNTUNG MAAA.. 

 

 (Gambar : Team Perodua sedang membangunakan HIRARC dalam pasukan )

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

April 14, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Call Now : 013 - 241 9000

E-mail :[email protected]

© MS Smart Management Sdn Bhd 2016. 

Proudly created by Masma Studio